Tri ključna pitanja o nezi kože u letnjim danima

Leto nam je konačno došlo i vreli, sunčani dani su pred nama.

Iako mu se radujemo, moramo biti svesni da sunce nije nežno prema našoj koži i da posebno treba obratiti pažnju na zaštitu u ovom periodu kako bi ublažili štetni uticaj i sačuvali svežinu, mladolikost i zdravlje kože.

1. Da li je sunce štetno za našu kožu i zašto je važno da posebno zaštitimo kožu u toku leta?

Na ovo pitanje moramo da se vratimo nekih 70 godina unazad. U kasnim četrdesetim godinama prošlog veka posledice ratnog razaranja  ostavile su veliku nemaštinu, a nove mlade generacije su se zatekle bez dovoljno adekvatnih namirnica i potrebnih sastojaka za njihov zdrav rast i razvoj. Najveća nestašica je bila u mlečnim proizvodima.  Lekari su tih godina savetovali  roditeljima što veće izlaganje na suncu kako bi se popravilo stanje vitamina D, neohodnog za razvoj kostiju  kod dece. Tako je pedesetih i šezdesetih nastao kult nove generacije o blagodetima  sunca  i sve popularnijem odlasku na more. Moda atraktivnog tamnijeg tena se zadržala do dan danas.

Danas, naučno gledište na posledice izlaganja zracima sunca se bitno promenilo. Ozonski omotač je značajno  oštećen zadnjih 30 godina, čime je povećana količina štetnog sunčevog zračenja koja dolazi do zemljine površine, a kao posledica toga i broj obolelih od katarakte, kao i melanoma i nemelanomskih tumora kože.

Da bi pravilno shvatili štetnosti sunca potrebno je da razumemo njegov spektar zračenja.
Sunčevo zračenje može se podeliti prema spektru talasne dužine na: infracrveno zračenje koje je odgovorno za osećaj toplote, zatim vidljivo zračenje i ultravioletno – UV zračenje.

UVA zračenje, koje dovodi do tamnjenja kože, a zajedno sa UVB zračenjem  dovodi do nastajanja opekotina i fotostarenja kože (prevremeno starenje kože zbog  prekomernog hroničnog  izlaganja sunčevom zračenju koje se karakteriše posebnim fizičkim znacima i razlikuje se od fiziološkog starenja kože). UVA zračenje može pri primeni nekih lekova kao što su psoraleni, antibiotici- doksiciklin, sulfonamidi i neki drugi lekovi  da dovede do težih fototoksičnih reakcija koje se manifestuju kao opekotine. UVB zračenje uzrokuje pre svega eritem (crvenilo) i opekotine, kao i tamnjenje kože. Hronično izlaganje dovodi do prevremenog starenja kože i karcinogeneze.

Stoga je adekvatna zaštita kože od oštećenja uzrokovanih UV zracima je ključna pri očuvanju njene mladolikosti i zdravlja.

2. Kako mogu da pomognem koži da podnese vrele letnje dane?

Možemo pomoći čestim rashlađivanjem tuširanjem i povećanim unosom tečnosti, izbegavanjem boravka na suncu u periodu od 10h-17h, zatim oblačenjem u lagane materijale, na primer lanene košulje sa dugačkim rukavima, sa obaveznom  kapom ili šeširom na glavi, zaštitne naočare i sočiva.

Adekvatno nanošenje preparata za zaštitu UVA i UVB zračenja, a to su preparati sa UV filterima  SPF 15, SPF 30 i kod dece i osoba svetlije puti SPF 50 za svaki deo tela i da se ponovljaju aplikacije nakon dužeg boravka i vodi ili intenzivnijeg znojenja.

Kako bi dodatno hidrirali kožu u toku leta treba unositi puno tečnost, pre svega vode i sveže ceđenih sokova, a izbegavati gazirana i alkoholna pića, jer ona dodatno dehidriraju organizam.  U najtoplijem delu dana se savetuje izegavanje i diuretika kao što su kafa i čaj.

3. Kako treba da izgleda dnevna nega lica u toku letnjih meseci?

Koža sadrži 70 odsto vode, ali određeni delovi kože lica dehidriraju brže i više od ostalih. Upravo ta neravnoteža uzrokuje pojavu linija isušenosti i umornog izgleda tena.

Logona linija za hidrataciju kože je razvila ceo jedan spektar preparata sa adekvatnim sastojcima prema tipu i stanju kože koje posebno preporučujemo u letnjem periodu:

Logona Cleansing gel za pranje lica sadrži laganu kombinaciju blagopenećih sredstava sa aloja verom i efikasno otklanja nečistoću tokom dana i sprečava dalje isušivanje kože.

Logona vitaminska krema sa šargarepom sa beta karotenom i vitaminom F je pogodna za period izlaganja suncu u ranim jutarnjim i kasnijim popodnevnim satima.

Aktivna dnevna krema za suvu i normalnu kožu sa kalparin algom za dubinsku hidrataciju pomoći će oporavak kože od štetnosti sunca.

Logona tonik zasuvu i normalnu kožu od ruže se u letnjim mesecima preporučuje kao dodatna hidratacija ravnomernim raspršivanjem po licu, vratu i dekolteu.

Logona hijaluron hidro fluid – jedinstvena formulacija sa sokom aloja vere i prirodnom hijaluronskom kiselinom idealna za hidrataciju svih tipova kože.

Age protection  Hidro-lipid balansdvofazna emulzija sa arganovim uljem i vitaminom C preporučujemo kao sveobuhvatnu zaštitu i hidrataciju za dan i noć.

Age protection antirid smanjuje uticaj fotostarenja očne regije, najosetljivije regije na licu, jer sadrži i regenerativnu hijaluronsku kiselinu.

Tu su i nezaobilazneLogona i Sante maske za lice od ruže, agrana, avokada  kao jednonedeljno osveženje cele regije za lep i ujednačen ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *