Lepota i neodoljiva aroma ruže Damaskene čine je savršenim ukrasom svakog vrta ali ipak, ovaj fascinantni cvet se uzgaja prevashodno zbog svog dragocenog ulja.

Brojne su legende o kraljevskom poreklu divne ruže raznih imena čije se botaničko ime vezuje za Damask. Veruje se da je prva ruža ove vrste nastala upravo u ovom gradu. Novije naučne studije ipak identifikuju Centralnu Aziju kao kolevku ove lepotice.

Rosa Damascena  sadrži jedinstveni sastav više od 300 supstanci uključujući vitamine, minerale, antioksidante i mnoge druge koji se ne mogu pronaći na drugom mestu. Latice cveta su jestive i koriste se kao dodatak džemovima i napicima, ali je ipak najdragocenija za upotrebu u proizvodima za negu kože.

Kozmetički proizvodi koji u sebi sadrže ulja ili ekstrakte ove ruže imaju izuzetna negujuća i regenerativna svojstva. Stimulišu proizvodnju kolagena i pomažu eliminaciju slobodnih radikala, održavajući glatkoću kože. Dokazana su protivupalna i antimikrobna svojstva pa ovaj cvet takođe prevenira pojavu akni i drugih iritacija kože.

Upravo zbog ovih svojstava ruža Damaskena je ključni sastojak Logona moisture kolekcije za hidrataciju i zaštitu kože. 

Podmlađujuće sposobnosti ovog cveta potvrđuju interesantni laboratorijski testovi u kojima je kratki životni vek voćne mušice produžen upravo zahvaljujući ektraktu ruže Damaskene.

Neverovatan potencijal ruže Damaskene prepoznat je od strane proizvođača parfema, kozmetičkih preparata i u prehrambenoj industriji ali i u farmaciji. Ova ruža takođe ima fantastičan efekat na psihičko stanje ljudi pomažući u lečenju nesanice, depresije i anskioznosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *