Arganovo ulje je sve popularnije u modernoj kozmetologiji ali da li znate zašto ovo ,,tečno zlato” treba da bude obavezni deo vaše svakodnevne nege?

Čisto argan ulje, vrhunskog kvaliteta ima umirujući, zaštitni efekat i izvanredan je izvor hranljivih materija. Stimuliše obnavljanje ćelija, zaceljuje oštećenu kožu i kosu. Izrazito je bogato antioksidantima i upravo zbog svojih regenerativnih svojstava ga nazivaju “fontanom mladosti”.
Arganovo ulje je kompleksna mešavina masnih kiselina, triglicerida, polifenola, biljnih sterola, vitamina E i drugih sastojaka koji održavaju zdrav metabolizam kože i deluju protiv bora!

Pred vama su pet ključnih benefita ovog tečnog kozmetičkog zlata koje je sastavni deo naše Cell-vital formule:

  1. Hidratacija

Argan ulje sadrži 80% nezasićenih omega masnih kiselina (od toga oko 45% je oleinska, a 35% linoleinska kiselina), koje uravnotežuju zaštitnu barijeru kože, njen hidrolipidni sloj. Najvažnija uloga masnih kiselina je da nadomeste vlažnost i efikasno spreče gubitak vlage. Argan ulje povećava sadržaj vode u epidermisu i sprečava dehidrataciju.

  1. Umirivanje upalnih procesa

Argan ulje je bogato sterolima koji jačaju ćelijske membrane i podržavaju njihovu funkciju. Na taj način umiruju upalne procese i sprečavaju nastanak novih.

  1. Antioksidantno dejstvo

Ćelijski enzimi i drugi metabolički procesi u koži sprečavaju oksidativni stres i dejstvo slobodnih radikala. Međutim, ukoliko smo dosta izloženi UV zračenju i zagađenom vazduhu faktori stresa će prevagnuti nad zaštitnim funkcijama kože i napraviće štetu.

Upravo je argan ulje odlično za zaštitu kože od dejstva slobodnih radikala, jer je bogato vitaminom E, fitosterolima i masnim kiselinama. Oni dugotrajno štite kolagena vlakna, čvrstinu i elastičnost kože.

Argan ulje sadrži posebnu formu  vitamina  E (gama tokofoerol) koji je najreaktivnija i najaefikasnija forma vitamina E. Efikasan je u borbi protiv bora i regeneriše oštećenu kožu , čak doprinosi prevenciji nastanka strija kod trudnica.

  1. Protiv akni

Argan ulje nije komadogeno, što znači da ne zapušava pore i potpuno je bezbedno za upotrebu i kod masne i mešovite kože.  Polifenoli u argan ulju imaju prirodni antibakterijski efekat. Umiruju upalne procese i regulišu izlučivanje sebuma.

  1. Hiperpigmentacije

Tamne fleke na koži izazvane UV zračenjem, povredama ili usled hormonskih disbalansa se teško uklanjaju. Povećana produkcija melanina, koja dovodi do formiranja tamnih fleka, često je reakcija kože na upalne procese.

Studija je pokazala da argan ulje inhibira enzime koji dovode do produkcije melanina i to je važan mehanizam za sprečavanje pojave fleka na koži.

Argan ulje umiruje upalne procese, iritacije i crvenilo kože. Bogato je vitaminom E koji takođe ima depigmentacijsku ulogu.

Argan ulje štiti ćelijske membrane i time podržava zaštitu ćelija kože od toplote, UV zračenja i gubitka vlage. Zato ga starosedeoci i koriste za negu i zaštitu od vrele stepske klime.

Pogledajte Logona proizvode za negu lica koji sadrže argan ulje OVDE.

Logona proizvodi za negu oštećene kose na bazi argan ulja: šampon i regenerator za kosu.

Kako se dobija ulje argana (Argania spinosa)?

Čudesno drvo argana je endemska vrsta, koja danas uspeva samo na uskom stepskom pojasu Maroka (i delu Alžira), između Atlantskog okeana na zapadu i Atlas planina na istoku. Ova stabla predstavljaju poslednju branu i granicu pustinji Sahara na jugozapadu Maroka. Šume argana su okosnica krhkog ekosistema, od koga zavisi preko 1200 različitih biljnih i životinjskih vrsta (od čega 140 endemskih), ali i život čoveka.

Zbog značaja za biosferu, zasadi argana, tzv. “zelena zavesa” Maroka, koja sprečava širenje Sahare su pod zaštitom UNESCO-a od 1998. godine.

Upravo je takva zaštita bila neophodna jer su šume argana u tom period bile pred izumiranjem – krčene i uništavane zarad pravljenja zasada voća i povrća koje su zemljoradnici mogli lako plasirati na svetsko tržište. Srećom, tržište se promenilo i argan ulje je sada poznato i traženo u svetu.

Dobijanje argan ulja

Argan je otporan na sušu i može mirovati dugi niz godina. Sa pojavom vlage, on će oživeti, olistati i procvetati. Interesantno je da plodu treba čak godinu dana da sazri. Cvetanje je obično u aprilu, a sazrevanje ploda u junu ili julu naredne godine.

Plodovi se ne beru jer su grane trnovite, pa je nemoguće dopreti do plodova. Grane se ne tresu da bi zreli plodovi opali, jer su u istom momentu na drvetu pristuni i plodovi i cvetovi koji će doneti plod naredne sezone. Otresanjem plodova, opalo bi i dosta cvetova pa bi naredni rod bio ugrožen. Takođe, svaki stres ploda pre fiziološkog sazrevanja doprinosi povećanju kiselosti ulja.

Kada argan sazri, čeka se da plodovi sami padnu na zemlju i tada se skupljaju, ukoliko ih pre toga ne pojedu koze. One ne mogu da svare čvrsti endokarp koštice argana i netaknutu je izlučuju. Te koštice se takođe skupljaju, čiiste i koriste za dobijanje ulja.

 

Zrelo voće argana je zelene boje, ovalnog oblika nalik maslini, ali nešto krupnije. Suši se na suncu dok ne postane  smežurano i dobije braon boju. Tada se ručno odvaja mesnati deo i daje životnjama, dok se koštica dalje prerađuje.To je tradicionalni način, koji u nekim kooperativama zamenjuje mašinsko čišćenje svežeg neosušenog  ploda, te  znatno ubrzava proces proizvodnje.

Koštica se preciznim udarcima, između dva kamena, otvara ručno. Ona je jako tvrda (14 puta čvršća od badema) i potrebno je iskustvo  kako bi se razbila. Ovaj posao obavljaju žene iz plemena Berbera, koji su starosedeoci Maroka.  Do sada nije osmišljen bolji način za lomljenje koštice i oslobađanje semenki.

Ovaj korak prepade je jako bitan jer se semenka ne sme oštetiti, a žene ujedno vrše kontrolu svake semenke koja prođe kroz njihove ruke.

Kako je ovo izrazito patrijarhalna sredina, ovaj posao je jedini koje žene mogu obavljati, van svojih kućnih aktivnosti. Ovo je važan korak u emancipaciji Berbera, gde žene dobijaju priliku da zarade, udružuju se u “kooperative”, porodične fabrike, koje im obezbeđuju plasman ulja u dovoljnim količinama kako bi bile konkurentne modernom načinu dobijanja argan ulja.  Neke kompanije koje otkupljuju ulje obezbeđuju ženama  i čuvanje dece tokom radnog vremena.

Da se vratimo na proces dobijanja ulja…

Unutar malog, ovalnog ploda, koji je gorak i opor, nalazi se čvrsta koštica. Ona je jako otporna i štiti jednu do tri semenke argana. Upravo su te male semenke, veličine semenki suncokreta, izvor najfinijeg ulja na svetu, arganovog ulja.

Semenke se peku kratko i ekstrahuje se jestivo arganovo ulje. Ekstrakcijom nepečenih semenki dobija se vrhunsko hladno ceđeno ulje za kozmetičke svrhe.

Ekstrakcija najkvalitetnijeg arganovog ulja se takođe radi ručno, pomoću kamenih mlinova.  Od semenki se dobija braon kremasto-uljana pasta, koja se potom mesi ručno uz dodavanje vruće vode. Proces traje oko pola sata i zahteva dosta snage da bi se izdvojilo preko 80% čistog, nefiltriranog hladno ceđenog arganovog ulja. U pasti ostaje oko 15% ulja. Ona se ne baca, već  služi kao stočna hrana.

Ulje se odliva i ostavalja dve nedelje da se istalože eventualni zaostaci.

Danas je argan ulje prihvaćeno i cenjeno širom planete, priznata su njegova blagotvorna dejstva. Proces ekstrakcije i dobijanja hladno ceđenog arganovog ulja je modernizovan ali neke stvari se ne menjanju: žene plemena Berbera su i dalje zadužene za ručno razbijanje koštice, kao bi tečno zlato najboljeg kvaliteta našlo put do nas…

Napredak nauke i tehnologije je olakšao naš život, ali neke stvari priroda diktira i neprikosnovena je u tome!

4 komentara na “5 KLJUČNIH BENEFITA ARGANOVOG ULJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *