Kako da izaberem šampon koji će odgovarati mojoj kosi? Kako da izbegnem štetne sastojke? Koji su to sastojci i kako da ih prepoznam? Na koji način su štetni za mene i moju kosu?

Izbor preparata za negu kose, kao i broj tvrdnji o benefitima koje kozmetičke kuće plasiraju kupcima je ogroman i ostavi nas obeshrabrenim da uopšte probamo nešto novo i menjamo našu ustaljenu rutinu nege kose!

Morate biti strpljivi i oprezni, upoznati sa sastavom svakog preparata, jer dosta hemijskih sastojaka u proizvodima za negu kose dovodi do isušivanja kože glave, iritacija, pojave peruti ali i oštećenja kose.

Upoznaćemo vas sa pet ključnih štetnih sastojaka koji se mogu naći u konvencionalnim šamponima.

  1. SLS

Sodium Lauryl Sulfate je jeftina sirovina, peneći agnes (surfaktant) koji se najčešće koristi u šamponima jer uklanja nečistoće, masnoću i daje obilnu penu “kao sa reklame”.

Dokazano je da je ova supstanca iritans.

Dovodi do isušivanja kože glave i kose. Otklanja prirodne masnoće koje štite kožu i time izaziva njenu odbrambenu  reakciju – povećavanje produkcije sebuma i prekomernog mašćenja kože i kose. Neke studije ga povezuju sa opadanjem kose.

Logona šamponi ne sadrže SLS i  bazirani su na blagim biljnim penećim agensima (šećeri i aminokiseline), koji temeljno čiste kosu i kožu, ali bez isušivanja i iritacija. Logona šamponi uklanjaju nečistoće, sebum, perut, zaostatke sredstava za stilizovanje, ali ne otklanjaju prirodne masnoće niti oštećuju zaštitni omotač kose, već ga štite i jačaju.

2. SILIKONI

Većina šampona sadrži silikone, koji Vašoj kosi daju sjaj, mekoću i olakšavaju raščešljavanje – baš ono što Vam treba, zar ne?

Nažalost, istina je drugačija! Silikoni obavijaju dlaku i daju privid negovane i sjajne kose. Oni nisu rastvorljivi u vodi i kao takvi se ne mogu isprati prilikom pranja kose. Oblažu dlaku i zaglađuju njenu površinu. Vremenom, vlas je potpuno obavijena slojem silikona. Dlaka više ne može da apsorbuje negujuće sastojke šampona i preparata za negu i dolazi do njenog isušivanja i pucanja.

Koža glave je takođe “zapečaćena” silikonom, ne može prirodno da se čisti i izlučuje znoj i metaboličke produkte, pa će one morati da budu izlučene na drugom mestu na koži, gde će izazvati upalne procese.

Silikoni nisu biorazgradivi i velik su zagađivač životne sredine.

Logona šamponi ne sadrže silikone, već organska biljna ulja i ekstrakte vrhunskog kvaliteta koji neguju kosu i uravnotežuju kožu glave.

  1. PARABENI

Parabeni su konzervansi koji se koriste u šamponima kako bi sprečili mikrobiološku kontaminaciju proizvoda. Oni se smatraju alergenima koji iritiraju kožu glave. Dokazano je da mogu napraviti hormonski disbalans u organizmu, jer se u telu ponašaju poput estrogena. Da stvar bude još gora, dugotrajna upotreba preparata koji sadrže parabene može uticati na “promene raspoloženja” kod devojaka i žena.

Logona ne koristi parabene u svojim preparatima niti bilo kakve veštačke konzervanse.

  1. MIKROPLASTIKA

Mikroplastika se koristi za poboljšanje viskoznosti preparata, a najčešće je srećemo u vidu finih perli u pilinzima. Problem je što sa veličinom manjom od 5 mm, čestice mikroplastike su toliko sitne da ni najsavremeniji pogoni za preradu otpadnih voda i kanalizacije ne mogu da ih filtriraju. Zajedno sa prečišćenom vodom, dospevaju u rečne tokove i na kraju u okeane.

Ribe i druge životinje sa vodom unesu i čestice mikroplastike, što neretko dovodi do njihove smrti. Plastika postaje neizostavna čestica u lancu ishrane morskog sveta i na kraju završava i na našim tanjirima.

Dakle, mi jedemo plastiku i ne samo nju: čestice mirkoplastike vezuju toksične materije, kakvi su insekticidi i pestici! Velika opasnost preti upravo iz okeana, za čitav ekosisitem.

Logona ne korisiti mirkoplastiku u proizvodnji svojih preparata. Sva pakovanja naših proizvoda su biorazgradiva, a boce šampona su napravljene od recikliranih materijala.

  1. PEG

PEG je skraćenica za polietilen glikol. Sumnja se da ova supstanca utiče na naš genom i izaziva karcinom. Najčešće se koristi u šamponima kao emulgator, rastvarač i biserni pigment.

Ukoliko koristite šampone koji sadrže PEG mogu se pojaviti iritacije kože, alergije, neurodermatitis, crvenilo oka, glavobolja. Baš neugodno, zar ne?

Ali to nije sve: PEG je štetan za našu okolinu i potrebne su decenije da se razgradi.

Logona šamponi ne sadrže SLS, PEG, ftalate, parabene, silikon, veštačke aditive niti mikroplastiku.

Mi volimo i poštujemo prirodu i zato proizvodimo uglavnom veganske šampone koji nisu testirani na životinjama. Palmino ulje koje koristimo je iz održive proizvodnje (RSPO – Roundtable on Sustainable Palm Oil).

Šta možete da očekujete prilikom prelaska na upotrebu prirodnih preprata za negu kose?

Birajte uvek sertifikovan 100% prirodni šampon, bez kompromisa!

Ukoliko u potpunosti pređete na 100% prirodne šampone i preparate za negu kose, imajte na umu da morate proći period privikavanja na ovu vrstu nege i preparate koristiti par nedelja, kako biste se Vi i Vaša kosa navikli na promenu.

U početku činiće Vam se da je kosa suva i da ima sve manje sjaja. Kada prođe ovaj period, tokom kojeg se zaostali silikoni ispiraju sa kose i kože glave, negujući aktivni sastojci šampona i preparata za negu počinju da deluju i pravi prirodni sjaj kose se vraća.

Dodatni savet za negu masne kose:

Produžite vreme između dva pranja kose.

Kod masne kose problem je u korenu dlake. Ukoliko kosu perete često agresivnim šamponima, zaštitne supstance koje štite kožu glave se ispiraju i telo regauje povećanom proizvodnjom sebuma. Kosa postaje masna.  Svako  produžavanje perioda između dva pranja kose, pomaže prirodnim masnoćama da opstanu i da se kosa više ne masti tako često i brzo, a koža glave ostaje zdrava.

Logona sertifikovane prirodne šampone možete koristiti čak i svakodnevno, ukoliko to Vaše aktivnosti zahtevaju, jer biljni peneći agensi ne narušavaju prirodne masnoće na koži glave i ne prave disbalans.

Zašto LOGONA?

Nemački proizvođač kozmetike LOGONA daje na značaju ekološkoj proizvodnji, ekološkom pakovanju kao i da sam proizvod sadrži prirodne sastojke koje potvrđuje sertifikatima koji sada postoje u Evropi: Natrue sertifikat, BDIH sertifikat, oznaku Vegan, Gluten free i Against Animal Testing.

LOGONA kupac već na prvi pogled može da se uveri da se radi o prirodnom kozmetičkom proizvodu visokog kvaliteta.

Birajte prirodno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *