Šta je kuperoza?

Reč kuperoza vodi poreklo iz francuskog jezika i znači „bakarna ruža“. Kuperoza je zapaljensko stanje kože koje karakterišu prošireni krvni sudovi. Stručnjaci pretpostavljaju da je kod takve kože oslabljeno i vezivno tkivo.

Prošireni kapilari, poznatiji kao „telangiektazije“, su najčešće jasno vidljivi na obrazima i nosu, nešto ređe na čelu i rukama. Crveni kapilari mogu biti pojedinačni ili umreženi. Takva koža je osetljiva, sklona crvenilu i isušivanju.

Kod „telangiektazije“ prošireni su arterijski krvni sudovi i stanje je manifestovano jarko crvenom bojom kože. Ukoliko su vene pogođene, radi se o „venektaziji“ i koža ima modru boju. Moguće je postojanje obe forme.

Šta može biti okidač kuperoze?

Uzroci nastanka kuperoze nisu potpuno poznati. Nasledna predispozicija ili poremećaji u imunološkom sistemu i cirkulaciji krvi mogu imati važnu ulogu.

Spoljašnji faktori kao što su stres, alkohol ili izlaganje suncu i UV zracima mogu dovesti do razvoja kuperoze – zato UVA ili UVB zaštita je od suštinskog značaja za pacijente.

Šta pomaže kod kuperoze?

Za medicinski tretman potrebno je obratiti se dermatologu. Pored toga, neke promene u načinu života mogu biti od pomoći, a to je način ishrane i zaštita od izlaganja ekstremnim vremenskim uslovima (sunce, vetar, niske temperature).

Posebnu pažnju treba obratiti adekvatnoj nezi preparatima namenjenim osetljivoj koži koji ne sadrže agresivna i sintetička sredstva.

Šta je koži potrebno u slučaju kuperoze?

U slučaju kuperoze ključno je ojačati krvne sudove na koži lica. Za tretman ovakve kože potrebni su kozmetički proizvodi koji su manje masni, koji ne sadrže alkohol, mineralna i silikonska ulja a koji pružaju intenzivnu hidrataciju i umirujuć efekat.

Prirodna nega protiv crvenila

Proizvodi iz Logona [med] kolekcije sadrže SILIDINE ®, koji dokazano smanjuje proširenost krvnih sudova i vraća prirodan izgled kože.

Aktivni sastojak SILIDINE ® se ekstrahuje iz crvenih algi, jača zidove krvnih sudova i poboljšava njihovu otpornost. Dugotrajno umanjuje crvenilo i potpomaže regeneraciju ćelija kože.

Kuperoza

Klinička studija

SILIDINE® ima klinički dokazano efikasno dejstvo za jačanje tonusa krvnih sudova.

Dva klinička testa dokazuju pozitivan uticaj na smanjenje crvenila kože kod ispitanika sa problemom rozacee. Naime, tokom 28 dana ispitivanja, kod 86% ispitanika zabeleženo je smanjenje crvenila za 19%, dok je kod nekih ovaj procenat poboljšanja iznosio čak 26%.

Preporuke od strane nemačkog udruženja za rozaceu – DRH

Kuperoza

Preparate iz Logona [med] kolekcije preporučuje i Nemačko udruženje rozacee (Deutsche Rosacea Hilfe e.V.). Dodatne informacije o temi kuperoze i rozacee kao i informacije o DRH udruženju možete pronaći na stranici https://www.rosazeahilfe.de/ .

Primena: Kremu nanesite svako jutro i veče na prethodno očišćenu kožu lica i nežno umasirajte.
Savet: Za čišćenje lica preporučujemo – Logona micelarnu vodu a za pripremu kože za nanošenje kreme protiv crvenila – Logona osvežavajući tonik.

3 komentara na “KUPEROZA

 1. Marina Vukelic kaže:

  Dobar dan, ja takođe imam problema sa kozom lica. Neki Dermatolozi kažu da je kontaktni dermatitis a neki rozacea. Iskreno koristila sam razne kortikostetodie antibiotike i to se trenutno povuce. Nemam klasicno crvenilo vidi kapilara ali mi se lice upali, pojavile su se papule na obrazima, svrbi i isusuje mi se lice. U tom trenutku te papule nabubre. Kakva su Vasa iskustva i da li mislite da bi ova krema pomogla.

  1. Logona Srbija kaže:

   Poštovana,

   Prema opisu Vašeg stanja kože rekla bih da imate kontaktni dermatatitis.
   Preporuka za Vaše stanje je Logona Free hidrantna krema https://logona.rs/prodavnica/lice/kreme-fluidi-i-serumi/free-hidratantna-krema/. Ova krema sadrži aktivne sastojke regenerativnog i smirujućeg dejstva na područjima isušene i iziritirane kože. Takođe, proizvod nije komedogen i može se koristiti kod masne i mešovite kože.

   Srdačan pozdrav,
   Logona tim

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *