ŠTA SVE TREBA DA ZNAŠ O SVOJOJ KOŽI?

Koža je naš najveći organ sa velikim brojem značajnih uloga. Ona nas štiti od hladnoće, UV zračenja, bakterija i virusa, ona pri­ma spoljašnje nadražaje i upoznaje nas sa spoljnim okruženjem. Razni faktori imaju uticaj na kožu, počevši od klimatskih promena pa sve do našeg unutrašnjeg stanja. Koža trpi svako naše emotivno stanje, a njen izgled u mnogome zavisi i od stila života (ishrane, sna, stresa, odmora..), kao i hormonskih promena.

Koža se sastoji iz tri sloja:

 1. Epidermis/površinski sloj: štiti unutrašnje slojeve kože
 2. Dermis/derma: sloj kože odgovoran za čvrstinu i elastičnost, apsorbuje hranljive sastojke i kiseonik
 3. Subdermis/hipoderm: deponuje energiju i vlagu

Što je koža zdravija to nas bolje štiti od štetnih spoljašnjih i unutrašnjih faktora.

 

ZDRAVA KOŽA JE OSNOVA LEPOTE - Logona prirodna kozmetika

5 SAVETA ZA ZAŠTITU KOŽE:

 1. ZAŠTITITE KOŽU OD SUNCA Koristite preparate za zaštitu od sunca, ne izlažite se jakom suncu u period od 10 do 4 popodne i nađite hlad, nosite šešire i prekrijte kožu …
 2. STIL ŽIVOTA– Ne dozvolite da izgledate starije, sa više bora, umorno i iscrpljeno zbog konzumacije cigareta i alkohola. Pušenje recimo umanjuje količinu kiseonika i hranljivih materija koji su potrebni koži, oštećuje kolagen i elastin pa umanjuje elastičnost i snagu kože.
 3. VODITE RAČUNA O ISHRANI – zdrava ishrana će uticati na to da izgledate bolje i da se osećate bolje. Ubacite u svoju ishranu više voća, povrća, celovitih žitarica, zdravih proteina, zdravih mast i pijte dovoljno vode da bi održali vlažnost tela i kože.
 4. SMANJITE STRES Nekontrolisani stress može vašu kožu učiniti osetljivijom i izazvati problem sa aknama i drugim nepravilnostima. Spavajte dovoljno, odredite razumne ciljeve, prepoznajte svoje granice, pronađite ravnotežu između posla i privatnog života i odvojte vreme za ono u čemu uživate.
 5. PRAVILNO NEGUJTE SVOJU KOŽU – da bi pravilno negovali svoju kožu, važno je da poznajete svoju kožu. Pre svega, utvrdite svoj tip kože…

 

TIPOVI KOŽE LICA I NJIHOVE KARAKTERISTIKE

Postoje različiti tipovi kože koji su nam svima načelno poznati – normalna, masna, suva, kombinovana i osetljiva koža lica. Tip kože lica se može menjati u zavisnosti od starosnog razdoblja, pa je tako za mlade osobe karakerističniji tip normalne kože, nego za one starije, ali isto tako u periodu puberteta je vrlo česta pojava problematične i osetljive kože, zbog hormonskih promena. Naravno, osim genetskih predispozicija, na to kakvu ćete kožu imati utiču i spoljni faktori, koliko ste hidrirani, kakve su vam životne navike itd.

Osnovna podela tipova kože:

 • Normalna
 • Suva
 • Kombinovana
 • Masna

U narednim tekstovima ćemo se pozabaviti svakim od tipova kože i dati preporuku za pravilnu i prirodnu negu.

Pratite nas…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *