Među brojnim temama o pravilnoj nezi lica i tela, zdravlja i lepote, često se nailazi na tekstove o određenom tipu kože. Naravno, svest o tome je veoma važna kako bismo kožu na pravilan način čuvali i negovali.

Ukoliko koristimo kozmetiku koja nije namenjena specifičnim potrebama naše kože, nećemo moći da dobijemo željene rezultate, a čak možemo i da naškodimo koži. Iz tog razloga, ako ste se nekada zapitali kako otkriti tip kože lica – čak i u kućnim uslovima – na pravom ste mestu.

Kako otkriti tip kože lica – praktični saveti

“Jedan od načina – papirići za matiranje!”

Kada se pritisnu na kožu, listovi za upijanje viška masnoće apsorbuju prirodna ulja sa lica, pomoću čega možete da saznate svoj tip kože. Evo jednostavnog postupka koji možete obaviti kod kuće:

  1. Nakon što očistite lice nežnim sredstvom za čišćenje, potapšite ga papirićem za matiranje i ostavite na licu 30 minuta, a da pri tome pritisnite papirić na različita područja lica.
  2. Nakon 30 minuta, uklonite list i držite ga prema izvoru svetlosti da biste videli eventualni višak masnoće.
  3. Ukoliko papirić pokazuju masnoću u svim delovima lica, imate masnu kožu; ako papirić nije upio nimalo ulja, verovatno imate suvu kožu; ako list pokazuje samo malu količinu ulja na vašoj T-zoni, imate mešovitu kožu; ipak, ukoliko vidite samo minimalno masnoće sa svih područja lica, najverovatnije imate normalnu kožu.

Kako da vodite pravilnu negu prema svom tipu kože?

Postoje i opšte odrednice koje ukazuju na tip kože. Na primer, normalna koža ne pati od akni i preteranih bubuljica i nema negativne reakcije na nove proizvode ili vremenske promene. Takođe, osobe sa normalnim tipom kože neće osećati potrebu za stalnom hidriratacijom ili uklanjajem viška masnoće tokom dana. Kod slučaja normalnog tipa kože – koža je čvrsta, sa minimalnim linijama i borama.

S druge strane, masna koža deluje blistavo zbog viška ulja koje proizvodi. Proširene pore se uočljive, dok je koža sklona pojavi akni i mitisera. Ukoliko imate ovakav tip kože, vrlo verovatno vam papirići za matiranje i mat-puderi nisu strani. Možda ćete otkriti da proizvodi za šminku i negu kože ne ostaju uvek onako kako biste želeli tokom dana. Iako masna koža ima dobre strane (poput manjka bora), trebalo bi da izbegavate kozmetiku sa mineralnim uljima, petrolatumom i alkoholom.

Masnija koža je takođe sklona postinflamatornoj hiperpigmentaciji – stanju koje ostavlja tamne mrlje na koži nakon zarastanja akni ili bubuljica. Piling za čišćenje u ovakvim situacijama pomaže u uklanjaju tamnih fleka, a delotvorno je i kada nega ovakvog tipa kože sadrži antibakterijske sastojke koji ubrzavaju zarastanje i sprečavaju buduće nepravilnosti.

Kako da prepoznate suvu kožu? Suvoću uzrokuje nedostatak ulja odnosno masnoće u koži. Najčešći simptomi podrazumevaju ljuspice na licu, osetljivost i svrab. Uzrok mogu biti životni stil i faktori okoline ili hronično stanje (u slučaju ekcema). Dehidratacija je rezultat toga što koža ne zadržava dovoljno vlage, zbog čega je često zategnuta, sa izraženijim finim linijama i borama.

Saveti za negu: Da biste se brinuli o suvoj koži, trudite se da “zaključate” vlagu nanošenjem bogate hidratantne kreme nekoliko puta dnevno, a posebno nakon pranja ruku ili kupanja. Izbegavajte upotrebu grubih sapuna ili proizvoda koji sadrže puno mirisa. Ukoliko se pronalazite u ovom slučaju, pročitajte detaljnije Logona savete na temu adekvatne nege suve kože.

Mešovit, odnosno kombinovan tip odlikuje koža koja je na određenim mestima suva, dok je na drugim područjima masna. Kombinovanu kožu je najlakše definisati masnom T-zonom i suvom ili normalnom kožom na ostatku lica.

Naravno, adekvatan odgovor na pitanje kako odrediti tip kože lica može vam pružiti i stručno lice.

Ovo je odličan način da dobijete savete za adekvatnu negu koju preporučuje stručnjak, pa će na taj način vaša koža uživati u nezi namenjenoj baš njenim potrebama.

Otkrijte koji vas tretmani za negu kože očekuju u Logona kozmetičkom centru, gde vam naši kozmetičari mogu pomoći da odredite tip kože lica, uz savete kako pravilno da očuvate njene prirodne sastojke i poboljšate njeno prirodno stanje. Na raspolaganju su vam tretmani lica prilagođeni različitim tipovima i potrebama kože, čiji su efekti trenutno i dugoročno vidljivi jer podstiču prirodne i samoregenerativne funkcije kože.

Zakažite svoj tretman već danas!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *